Stravování v práci: Co brání kvalitním obědům?

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty

Jak stravování v práci vnímají čeští zaměstnanci? Svůj oběd hodnotí hůř než před pěti lety a nejvíc je trápí nedostatek peněz. Firmy mohou pomoct jednoduchým řešení, a to větší podporou prostřednictvím příspěvků na stravování.
Stravování v práci

Jak se mění stravovací návyky českých zaměstnanců? Co jim nejvíce brání v kvalitním stravování a jak hodnotí své pracovní obědy? I takové byly otázky v průzkumu Barometr zaměstnanců, který realizovala společnost Up Česká republika mezi více jak tisícovkou českých zaměstnanců. Některé zajímavé údaje pak průzkum srovnal s výsledky Barometru z roku 2019.

Jak hodnotí Češi svůj pracovní oběd?

Pravidelné stravování je klíčové pro fyzické i psychické zdraví, pohodu i spokojenost. V průzkumu tuzemští zaměstnanci hodnotili průměrnou známkou kvalitu svého oběda (hodnocením jako ve škole, tedy jednička je nejlepší a pětka nejhorší) a ukázalo se, že si obědy pohoršily. Aktuální průměrná známka je 2,71, zatímco před pěti lety to bylo 2,57. Také přibylo lidí, kteří své obědy oznámkovali „pětkou“ a ubylo obědů hodnocených na jedničku.

Graf hodnocení stravování v práci

Největší překážka? Nedostatek financí

Co zaměstnancům brání v lepším stravování? Jedním z viníků, který letos ještě více vystoupil do popředí, je nedostatek peněz a omezený rozpočet na obědy. Oproti roku 2019 mají lidé díky všem možným dopadům pandemie, energetické krize, skokovému růstu inflace a všudypřítomnému zdražování jednoduše „hluboko do kapsy“. Dalším výrazným důvodem nekvalitního zaměstnaneckého stravování je nedostatek času na jídlo, ale tento důvod oproti roku 2019 výrazně oslabil.

Graf co brání lepšímu stravování v práci

Jaké je řešení? Navýšení příspěvků na stravování

Firmy by měly špatnou finanční situaci a pokles reálných příjmů zaměstnanců vnímat a snažit se pomoci. Obědy jsou totiž často jediným pořádným a nutričně vyváženým jídlem zaměstnanců za celý den. Pravidelné obědvání pomáhá efektivně podporovat zdraví, snižuje nemocnost a zlepšuje  spokojenost zaměstnanců, soustředění a odolnost vůči stresu.

Nejlepším řešením je navýšení finanční podpory firem pro příspěvky na stravování zaměstnanců. Elektronická stravenková karta eStravenka je nejlepší pro všechny a výhodou je i daňová uznatelnost stravenek pro zaměstnance i firmy. Oběd s kolegy v blízké restauraci navíc skvěle „vyčistí hlavu“ a stmelí tým. Firemní kulturu posílí i další funkce z oblíbené aplikace Můj Up, třeba Pozvání na oběd, Platba mezi kolegy a spousta dalších.



Potřebuji poradit s nastavením benefitů

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Ruben Vančo

    Autor

    Ruben Vančo Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…