Předpokládaná doba čtení: 2 minuty
Z našeho výzkumu mezi tisícovkou zaměstnanců vyplývá, že se letos firmy musí připravit na vyšší nároky svých lidí. Kromě zvýšení platu je mezi zaměstnanci zájem o nové benefity a hybridní způsob práce z kanceláře a z domova. Naopak zájem o povýšení, nebo bonus za očkování proti covidu v tomhle roce zaměstnance moc lákat nebude.
K diskuzi o zvýšení platů vede zaměstnance především současná ekonomická situace v Česku. Jednoduše řečeno, lidem i domácnostem se zvyšují náklady, a tak si vyšším platem chtějí zajistit stejnou životní úroveň, jakou měli v roce minulém. Pro firmy je to ale velká výzva. I těm samozřejmě rostou náklady. Zároveň si ale nemohou dovolit přijít o zkušené zaměstnance. Hrozí jim totiž, že by na současném pracovním trhu jen těžko hledaly nové.
Řešením může být právě zavedení nových zaměstnaneckých benefitů. Ty mohou pomoct s navýšením rodinných rozpočtů bez přímého zvyšování platu. Právě dobře promyšlené benefity mohou zaměstnancům umožnit nešetřit tam, kde by to jinak bylo na prvním místě – na volnočasových aktivitách.
Mezi nároky zaměstnanců pro letošní rok se na dalším místě objevil zájem o hybridní formu pracovního režimu. Právě častější práce z domova je ale i pro firmy jistým ohrožením. Zaměstnanci totiž mohou chtít kompenzace za spotřebované energie, nebo například využívání vlastního počítače. I přesto se firmy v tomto ohledu snaží zaměstnancům vyjít vstříc.
Možná překvapivým požadavkem je nakonec nárok na navýšení příspěvku na stravování. I restauracím totiž rostou náklady, a tak zdražují. Průměrný příspěvek na stravné se v průměru drží na 100 Kč. Jeho optimální hodnota je ale podle Ministerstva práce a sociálních věcí vyšší – 150 Kč. Navýšení příspěvku je přitom výhodné i pro zaměstnavatele. Díky daňovému zvýhodnění může vyjít až o polovinu lépe ve srovnání s navýšením platu.