Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Současná společenská a ekonomická situace má vliv i na náš zdravotní stav. Péče o zdraví zaměstnanců je proto ještě důležitější, než kdykoli předtím. Jednoduchou, ale účinnou formou je podpora zaměstnaneckého stravování, nejlépe formou flexibilních elektronických stravenek.
Současné změny ve společnosti a ekonomice se podepisují na zdraví zaměstnanců velmi negativně. Zdražování, nutné úspory a obavy o budoucnost mají vliv na psychickou i fyzickou kondici a narůstá i míra stresu, který je nebezpečný a stojí v pozadí mnoha nemocí. Péče o zdraví zaměstnanců se tak v této době ukazuje jako klíčová. Není nutné ale hledat žádné složité cesty. Stačí např. podpořit pravidelné a zdravé stravování zaměstnanců. Pro řadu z nich může být právě oběd jediným řádným a nutričně hodnotným jídlem za celý den.
Zdraví jako nejdůležitější benefit
Role zaměstnavatelů v péči o zdraví svých pracovníků je neoddiskutovatelná. Zdraví se totiž stává tím nejdůležitějším benefitem. A právě kvalitní a pravidelná strava je jednou z hlavních složek našeho zdraví. Dobře najedený zaměstnanec je navíc i spokojenější, soustředěnější a výkonnější. Správně nastavené firemní stravování také snižuje nemocnost a fluktuaci. Nejen proto se firmám vyplatí o zdraví svých zaměstnanců pečovat.
Podpora stravování formou elektronických stravenek
Data z výzkumu Obědy v České republice 2022 ukazují, že čím dál tím víc se lidé při rozhodování o tom, co budou obědvat, řídí cenou. Situaci ale nezlepší vyšší výplata. Nehledět při obědě tolik na cenu, ale spíše na kvalitu, pestrost, čerstvost a chuť jídla umožňuje právě správně nastavená podpora zaměstnaneckého stravování.
Jako nejlepší a nejefektivnější variantou se ukázaly elektronické stravenky s příspěvkem zaměstnavatele. Zaměstnanci je využívají k zamýšlenému účelu a mnohem častěji navštěvují blízké restaurace s kolegy v obědové pauze. Neváhají také za kvalitní oběd utratit více peněz.
Důležitost podpory zaměstnaneckého stravování potvrzuje i Luboš Kastner, odborník z oblasti gastronomie, který působí jako odborný garant Asociace malých a středních podniků a živnostníků v ČR, a také v Českém gastronomickém institutu a společnosti BC21. „Tímto způsobem lze účinně podporovat zdravý životní styl zaměstnanců, který se v dnešní době tolik promítá i do pracovního života a firemní atmosféry. Kromě toho, že oběd je nejlevnějším firemním teambuildingem, věřím, že česká gastronomie má co nabídnout, aby byla při sledování tohoto cíle zaměstnavatelům (a jejich zaměstnancům) spolehlivým a užitečným partnerem,“ vysvětluje.
Elektronické stravenky jsou výhodné pro zaměstnance i zaměstnavatele. Např. eStravenka přináší zaměstnancům pohodlné placení i bezkontaktní formou, zaměstnavatelům pak nižší administrativu a skvělý přehled v aplikaci na jedno kliknutí. Navíc počet restaurací, kde můžete eStravenkou platit, neustále roste a meziročně se navýšil o 10 %. Věrnostní program také odměňuje platby eStravenkou, zaměstnanci už tak získali přes 130 tisíc obědů zdarma!