Jaký je aktuální stav zdraví zaměstnanců?

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty

Většina českých zaměstnanců by ráda udělala něco pro své fyzické zdraví. Co jim ale často stojí v cestě? Z průzkumu Barometr zaměstnanců se dozvíte, jak by chtěli zaměstnanci své zdraví zlepšit a proč je podpora zdraví zaměstnanců ze strany zaměstnavatelů tak důležitá.

zdravější strava podpoří zdraví zaměstnanců

Jen málokterý český zaměstnanec se cítí fyzicky skvěle. Většina hodnotí své zdraví spíše jako průměrné. Podle průzkumu Up Česká republika mezi více než tisícovkou českých zaměstnanců, by 93 % z nich rádo něco udělalo pro zlepšení svého fyzického zdraví. Nejvíc se chtějí zaměřit na zdravější stravování a častější procházky nebo túry. Co je ale často brzdí, je pracovní vytížení a nedostatek peněz.

Cítit se výborně? To si užívá jen 5 % zaměstnanců

Skvěle se po fyzické stránce cítí jen 5 % zaměstnanců, dalších 21 % říká, že na tom jsou velmi dobře. Polovina z nich se cítí průměrně, a zhruba čtvrtina své zdraví hodnotí ještě hůř. Zajímavé je, že mezi generacemi nejsou skoro žádné rozdíly, ale mezi muži a ženami však již patrné odlišnosti jsou. Své zdraví vnímá jako špatné 30 % žen, zatímco u mužů je to pouhých 17 %. Většina z nich ale souhlasí, že by ráda něco změnila.

Jen 7 % zaměstnanců je spokojených a nemá v plánu nic měnit. Pandemie koronaviru navíc přispěla k tomu, že lidé začali více přemýšlet o svém zdraví a prioritách, a potřeba věnovat zdraví větší pozornost je aktuálním tématem i v dnešní době.

Změna začíná v kuchyni

Nejčastější změnou, kterou by zaměstnanci chtěli pro své zdraví udělat, je zaměřit se na zdravější stravování – na to by se rádo soustředilo téměř 40 % z nich. O zdravou stravu mají zájem všechny věkové skupiny, nejvíce však ta nejmladší z nich, tedy generace Z.

Příspěvek na stravování v podobě elektronických stravenek navíc zažívá „návrat na scénu“ a zájem o něj roste. Může to být tím, že se zaměstnanci letos více soustředí na své zdraví a prevenci. Stravování v práci i mimo ni má přitom větší význam, než si často uvědomujeme – podporuje nejen pravidelné stravování, ale také upevňuje vztahy mezi kolegy díky společným obědům. Tyto přestávky navíc zaměstnancům umožňují vypnout a načerpat energii během pracovního dne.

Pohyb je zkrátka základ

Kromě zdravějšího stravování by také 38 % zaměstnanců chtělo častěji podnikat túry a procházky, nejčastěji se jedná o zástupce generace X. Na třetím místě se s menší podporou objevují sportovní aktivity, jako je běhání nebo jízda na kole. Tyto činnosti by chtěla častěji zařadit do svého života čtvrtina zaměstnanců, a to hlavně z řad mladších ročníků.

Čtvrtina zaměstnanců, zejména těch starších, by také ráda častěji vyrazila do lázní, na ozdravné pobyty nebo využila nejrůznější wellness programy. Téměř stejný podíl zaměstnanců napříč generacemi by pak uvítal možnost chodit častěji plavat.

Graf: Co by zaměstnanci chtěli častěji dělat pro své fyzické zdraví?
Každý máme jiné priority

Další aktivity a opatření už nejsou tak populární, ale některé jsou specifické pro určité skupiny zaměstnanců. Mladší generace například častěji preferují posilování, tréninky nebo týmové sporty. Naopak starší zaměstnanci se více zaměřují na užívání vitamínů, doplňků stravy a dodržování preventivních prohlídek.

Z rozmanitých preferencí zaměstnanců je jasné, že péči o zdraví zaměstnanců nelze omezit jen na sport. Je důležité ji postavit na celkové prevenci, která zahrnuje i zdravé stravování a přístup ke zdravotním prostředkům. Volnočasové benefity se v tomto ohledu ukazují jako skvělý nástroj – jsou flexibilní, podporují zdraví a zároveň pomáhají vyrovnávat sníženou kupní sílu.

Práce nebo zdraví? Obojí jde ruku v ruce

Průzkum také ukazuje, že třetina zaměstnanců vnímá jako hlavní překážky pro zlepšení svého fyzického zdraví faktory, které může zaměstnavatel přímo ovlivnit. Mezi nimi nejčastěji zaznívá nedostatek času kvůli pracovnímu vytížení a také nedostatek finančních prostředků nebo vybavení.

Statistiky navíc ukazují, že s rostoucí nemocností a prodlužováním pracovního věku se zaměstnanci stále více zajímají o zdravotní benefity. Různé formy podpory od zaměstnavatelů mohou zdravotní zátěž spojenou s prací efektivně kompenzovat. Překvapivě však mnoho firem zdraví svých zaměstnanců buď zcela opomíjí, nebo mu věnuje jen malou pozornost.

Vystupte z řady a podpořte zdraví zaměstnanců prostřednictvím zaměstnaneckých benefitů eStravenka a eBenefity. S optimálním nastavením vám rádi pomůžeme.


Potřebuji poradit s nastavením benefitů

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Ruben Vančo

    Autor

    Ruben Vančo Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…