Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Jak si stojí stravování zaměstnanců v práci? Pohoršilo si. Zlepšení brání čas a stále výrazněji také peníze a nedostatečná podpora zaměstnavatelů. Řešení je přitom velmi jednoduché.

Nejnovější průzkum Barometr zaměstnanců se zaměřil i na souvislosti stravování českých zaměstnanců v práci. Průzkum realizovala společnost Up Česká republika mezi více než 1000 respondentů z tuzemských firem.
Obědy získaly horší známku
Zaměstnanci měli v průzkumu oznámkovat stravování v práci na škále jedna až pět, jako ve škole. Jak to dopadlo? Stravování za rok 2024 získalo hodnocení 2,71, což je dokonce horší výsledek, než jaký ukázal stejný průzkum v roce 2019!
Co se za horším stravováním skrývá?
Podle průzkumu za vším stojí především čas a finance. Zatímco čas oproti situaci před pěti lety oslabil, problém nedostatku peněz naopak vzrostl. Jde tak už o druhou nejčastější překážku bránící lepšímu stravování zaměstnanců. V roce 2019 byl přitom nedostatek peněz až na šestém místě!
Svůj podíl v tom mají i zaměstnavatelé, kteří s podporou stravování málokdy pracují efektivně. A to je velká škoda, protože díky cíleným příspěvkům na stravování lze zvýšit kupní sílu zaměstnanců daleko víc, než např. přidáním stejné částky do mzdy či platu.
Největší překážkou jsou peníze
I další výsledky Barometru potvrzují rostoucí vliv peněz na stravování zaměstnanců. Podle průzkumu se stravování v práci řídí především finanční stránkou, důležitost dalších faktorů klesla. Při stravování se cenou řídí 43 % zaměstnanců, chutí už jen 23 %. Kvalita stravování rozhoduje jen u 20 % pracujících a zdravotní stránka stravy u 10 %.
I přes složitou situaci mají ale Češi o podporu zdraví a zdravého stravování zájem. Pro zaměstnavatele je to velká příležitost, propojení zdraví a práce je neoddiskutovatelné. 9 z 10 lidí si také myslí, že by měly firmy o kvalitní stravování více pečovat. A to nemusí být vůbec složité, nejjednodušší forma podpory jsou elektronické stravenky eStravenka.

Zdravá strava má velký vliv na výkon, spokojenost i loajalitu
Podpora stravování má výraznější dopady, než by se mohlo zdát. Pravidelné stravování má pozitivní vliv na výkon a spokojenost zaměstnanců. A platí i to, že jestliže bude člověk konzumovat stravu v určité kvalitě, bude schopen vykonávat kvalitně i svoji práci. Zdravá strava je i prevencí před obezitou a nemocemi, tím pádem i před absencemi v práci. Neméně důležitý je i vliv na budování vztahu mezi firmou a zaměstnancem. Lidé totiž ocení, když pro ně zaměstnavatel udělá něco navíc. Jsou pak spokojenější a loajálnější.