Stravování v práci si pohoršilo, problémem jsou peníze

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Jak si stojí stravování zaměstnanců v práci? Pohoršilo si. Zlepšení brání čas a stále výrazněji také peníze a nedostatečná podpora zaměstnavatelů. Řešení je přitom velmi jednoduché.

hodnocení stravování výsledek 3

Nejnovější průzkum Barometr zaměstnanců se zaměřil i na souvislosti stravování českých zaměstnanců v práci. Průzkum realizovala společnost Up Česká republika mezi více než 1000 respondentů z tuzemských firem.

Obědy získaly horší známku

Zaměstnanci měli v průzkumu oznámkovat stravování v práci na škále jedna až pět, jako ve škole. Jak to dopadlo? Stravování za rok 2024 získalo hodnocení 2,71, což je dokonce horší výsledek, než jaký ukázal stejný průzkum v roce 2019!

Co se za horším stravováním skrývá?

Podle průzkumu za vším stojí především čas a finance. Zatímco čas oproti situaci před pěti lety oslabil, problém nedostatku peněz naopak vzrostl. Jde tak už o druhou nejčastější překážku bránící lepšímu stravování zaměstnanců. V roce 2019 byl přitom nedostatek peněz až na šestém místě!

Svůj podíl v tom mají i zaměstnavatelé, kteří s podporou stravování málokdy pracují efektivně. A to je velká škoda, protože díky cíleným příspěvkům na stravování lze zvýšit kupní sílu zaměstnanců daleko víc, než např. přidáním stejné částky do mzdy či platu.

Největší překážkou jsou peníze

I další výsledky Barometru potvrzují rostoucí vliv peněz na stravování zaměstnanců. Podle průzkumu se stravování v práci řídí především finanční stránkou, důležitost dalších faktorů klesla. Při stravování se cenou řídí 43 % zaměstnanců, chutí už jen 23 %. Kvalita stravování rozhoduje jen u 20 % pracujících a zdravotní stránka stravy u 10 %.

I přes složitou situaci mají ale Češi o podporu zdraví a zdravého stravování zájem. Pro zaměstnavatele je to velká příležitost, propojení zdraví a práce je neoddiskutovatelné. 9 z 10 lidí si také myslí, že by měly firmy o kvalitní stravování více pečovat. A to nemusí být vůbec složité, nejjednodušší forma podpory jsou elektronické stravenky eStravenka.

grafy
Zdravá strava má velký vliv na výkon, spokojenost i loajalitu

Podpora stravování má výraznější dopady, než by se mohlo zdát. Pravidelné stravování má pozitivní vliv na výkon a spokojenost zaměstnanců. A platí i to, že jestliže bude člověk konzumovat stravu v určité kvalitě, bude schopen vykonávat kvalitně i svoji práci. Zdravá strava je i prevencí před obezitou a nemocemi, tím pádem i před absencemi v práci. Neméně důležitý je i vliv na budování vztahu mezi firmou a zaměstnancem. Lidé totiž ocení, když pro ně zaměstnavatel udělá něco navíc. Jsou pak spokojenější a loajálnější.


Chci podpořit zdraví svých zaměstnanců

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Ruben Vančo

    Autor

    Ruben Vančo Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…