Využívají už HR oddělení umělou inteligenci?

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty


Jak jsou na tom s používáním nástrojů umělé inteligence české firmy? Nejvíc oblíbené jsou zatím v oblasti marketingu, ale ani HR není pozadu. Až 40 % personalistů plánuje AI nástroje brzy začlenit.

Zajímá vás, jak můžete svým zaměstnancům pomoci i vy, ale nevíte si s nastavením benefitů rady? Jsme tu pro vás.

Nový Barometr zaměstnanců, který realizovala společnost Up Česká republika, se zaměřil i na „žhavé“ téma umělé inteligence (AI). Ta se totiž stává neodmyslitelnou součástí mnoha oblastí života. Výzkum se zajímal, jak vnímají AI nástroje ve firmách čeští HR profesionálové a pracovníci. Dotazoval se 1 050 zaměstnanců a 29 personalistů z tuzemských firem.

AI barometr od Up Česká republika

Největší zájem o AI je v marketingu

V kterých odděleních českých firem se umělá inteligence již nadšeně využívá? Nejvíce je to v oblasti marketingu. Dokonce již 7 % marketingových oddělení používá AI nástroje naplno.

A jak je na tom oblast HR? Vůbec ne špatně. 40 % personalistů plánuje umělou inteligenci maximálně do 1 roku do své práce začlenit také. A to není malé číslo.

Naopak v oblasti finančního řízení (účetnictví, daně) je nejvíc těch, kteří pro AI nevidí ve svém oboru uplatnění vůbec (41 %).

jak firmy využívají AI

V čem může umělá inteligence pomoct HR práci?

Největší přínosy AI pro práci personálního oddělení vidí HR profesionálové především v automatizaci rutinních úkolů, snížení chybovosti, zvýšení efektivity HR procesů a v onboardingu nových zaměstnanců. Pomoci může například oblíbený náborový chatbot, který zodpoví na nejčastější otázky uchazečů, nebo analýza výkonnosti pracovníků.

kde v HR si můžeme AI nejvíce pomoct

Personalisté mají s AI pozitivní zkušenost, pomůže jim ale školení

Jaké mají personalisté zkušenosti s umělou inteligencí v praxi? Veskrze pozitivní. Takto to alespoň potvrdilo 80 % dotázaných!  Přesto je ale pro celou řadu HR profesionálů práce s umělou inteligencí zcela nová věc.

V rámci její implementace by jim do budoucna rozhodně pomohlo školení zaměřené na AI. To by uvítalo až 82 % personalistů! V rámci školení by se pak mohli seznámit se základní filozofií, konkrétními možnostmi a především – s příklady dobré a inspirativní praxe.

školení na AI

Nebojte se AI uvést do své praxe i vy! Zjednoduší a zefektivní vaši práci, přináší inovace, ale i zlepší rozhodování a bezpečnost. Používání umělé inteligence pomůže k většímu úspěchu a konkurenceschopnosti firmy na trhu. A navíc je to zábava!



Potřebuji poradit s nastavením benefitů

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování osobních údajů v rozsahu definovaném na stránce Ochrana osobních údajů.

    Ruben Vančo

    Autor

    Ruben Vančo Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…