Víte, čeho se letos zaměstnanci bojí nejvíc?

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty


Čeští zaměstnanci se v letošním roce 2024 nejvíce bojí nedostatečné výplaty a většího pracovního stresu a tlaku. Zaměstnavatelé by se takovému zjištění měli věnovat a hledat možnosti, jak zaměstnance podpořit. Nejvýhodnější jsou pro obě strany zaměstnanecké benefity eStravenka a eBenefity.

Zajímá vás, jak můžete svým zaměstnancům pomoci i vy, ale nevíte si s nastavením benefitů rady? Jsme tu pro vás.

Jaké jsou letos největší obavy českých zaměstnanců? Nejen na tuto otázku odpověděl nejnovější průzkum Barometr zaměstnanců, který realizovala společnost Up Česká republika mezi více než tisícovkou respondentů z tuzemských firem a společností.

obavy zaměstnanců můžou snížit zaměstnanecké benefity

Největší strach? Nedostatečný příjem a rostoucí stres a tlak

Češi zaměstnanci velmi dobře vnímají všudypřítomné zdražování a špatnou ekonomickou situaci a náladu ve společnosti. Úplně nejvíc se ale obávají toho, že jejich příjem vzhledem k rostoucím cenám nebude stačit a s penězi prostě nevyjdou. Z toho má strach téměř třetina dotázaných. Na druhém místě v žebříčku největších obav je strach z toho, že se pracovní situace odrazí na růstu pracovního stresu a tlaku. Třetí největší obavou je pak to, že v souvislosti se vším výše zmíněným dojde ke zhoršení atmosféry na pracovišti. Zcela bez obav v souvislosti s prací je přibližně jen pětina dotázaných.

obavy zaměstnanců v souvislosti se zaměstnáním

Co na to zaměstnavatelé? Řešením je správně nastavený benefit systém

Ani firmám nemůžou být největší obavy jejich zaměstnanců lhostejné. Ideálním řešením je přilepšit svým lidem na zaměstnaneckých benefitech, které jsou výhodné jak pro zaměstnance, tak i pro firmy samotné. Správně nastavený benefitní systém totiž maximalizuje daňové výhody pro obě strany. Zaměstnanci získají hodnotné benefity a firmy odpočitatelné položky do daní.

Jaké firemní benefity zaměstnancům v této době pomohou nejvíc?

Benefity obecně lidem přilepší víc, než kdyby dostali stejnou částku od zaměstnavatele do pravidelné mzdy. Umožní jim také dopřát si to, co by si jinak z výplaty třeba ani nedopřáli. Nepeněžní benefity pomůžou pečovat o zdraví, ať už pravidelným stravováním nebo tolik potřebným odpočinkem a relaxem po práci.

Nejoblíbenějšími benefity stále zůstávají příspěvky na stravování. Ty jsou dnes v trendové formě elektronických stravenek, které nabízí třeba eStravenka. Benefitní karta eBenefity zase přináší moderní formu cafeterie, ve které si zaměstnanci vyberou volnočasové benefity podle svých preferencí. Protože není nic horšího, než když v rámci benefitů dostane třeba nesportovec poukázky do fitness. Takovým dobám snad už dávno odzvonilo a zaměstnanci si dnes mohou sami vybrat mezi sportem, wellness, kulturou nebo třeba jazykovým kurzem. Benefity navíc díky platformě Můj Up podpoří i firemní kulturu a komunikaci díky spoustě funkcí, které jsou moderní, online a zaměstnance prostě baví. Z benefitů zkrátka těží všichni.



Potřebuji poradit s nastavením benefitů

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování osobních údajů v rozsahu definovaném na stránce Ochrana osobních údajů.

    Ruben Vančo

    Autor

    Ruben Vančo Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…