Většina zaměstnanců to letos s přidáním nevidí růžově

Novinky

Předpokládaná doba čtení: 2 minuty


Jak vnímají samotní zaměstnanci vývoj své mzdy v letošním roce? Většina z nich si myslí, že jejich odměna bude stejná nebo nižší než vloni. Chytří zaměstnavatelé ale neusínají na vavřínech, a o své zaměstnance se starají i v této nelehké době.

Zajímá vás, jak můžete svým zaměstnancům pomoci i vy, ale nevíte si s nastavením benefitů rady? Jsme tu pro vás.

Většina zaměstnanců z českých firem v roce 2024 růst mezd a platů neočekává. Nejen to ukazuje nejnovější průzkum Barometr zaměstnanců, který realizovala společnost Up Česká republika mezi více než tisícovkou respondentů z tuzemských firem.

Většina pracovníků si myslí, že výplata bude stejná nebo nižší než vloni

Zaměstnanci v rámci očekávání, jak se bude v letošním roce vyvíjet mzdová situace v České republice, příliš optimističtí nejsou. Poklesu své výplaty se obává téměř čtvrtina zaměstnanců. Dalších 30 % očekává, že částka, která jim každý měsíc přistane na účtu, bude stejná jako v předešlém roce.

Mladší vidí situaci optimističtěji

2/5 zaměstnanců naopak čekají spíše růst výplaty, většinou jsou to mladší lidé do 44 let. Výrazné přidání pak očekávají mladí od 18 do 26 let. U těch je to ale dáno spíše startem jejich kariéry, něž reálným oživením ekonomiky.

Ideální cesta pro zaměstnavatele je přes moderní firemní benefity

Ani pro zaměstnavatele není situace příliš optimistická. Stále je trápí růst cen vstupů, energií, odvodů a dalších nákladů, které jim neustále víc a víc ukrajují ze zisku. Na přidání na výplatách už mnohdy opravdu není prostor. Nejchytřejší řešení, jak z této situace ven, jsou právě benefity. Ty jsou výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance, kteří s nimi navíc reálně v čistém dostanou víc, než kdyby jim firma přidala stejnou částku přímo do výplaty.

Nejoblíbenějšími benefity jsou pak eStravenka a volnočasové eBenefity. Stravenková karta eStravenka podpoří zdraví a pohodu zaměstnanců díky pravidelnému stravování, eBenefity pak nabízí volnočasové benefity a zasloužený relax po práci ve formě flexibilní cafeterie. V ní si pak sám zaměstnanec vybere podle toho, co má rád. Jestli je to spíše kultura, sport, vzdělávání nebo jestli si pořídí třeba rovnou dovolenou za benefity. eStravenka i eBenefity jsou navíc v oblíbené formě elektronické karty, která díky motivační platformě Můj Up přináší i spoustu dalších bonusů pro zaměstnance i zaměstnavatele. Firmy tak mohou využít spoustu funkcí, které pomohou s firemní kulturou a interní komunikací. Oblíbené jsou:

  • třeba Pochvaly od nadřízeného či kolegy
  • bleskové Ankety, kterými lze zjistit názory zaměstnanců
  • firemní Novinky
  • nebo třeba Pozvání na oběd, což může být ve stmelování týmu daleko efektivnější než nákladné teambuildingy


Potřebuji poradit s nastavením benefitů

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování osobních údajů v rozsahu definovaném na stránce Ochrana osobních údajů.

    Ruben Vančo

    Autor

    Ruben Vančo Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…