Po historické poutní cestě Via Nisa | #07 etapa

Předpokládaná doba čtení: 8 minut

Čeká nás předposlední úsek našeho putování. Rozhodně jej lze označit za geograficky zajímavý. Půjdeme totiž přes hranice rovnou tří států, a řekněme si upřímně, že to se každý den nestává. Těšit se samozřejmě můžeme na zajímavé stavby, o kterých si cestou něco povíme, ale také na další poutní razítko. Jste připraveni vykročit vpřed?

ikona stoupání

Stoupání

458 m

ikona klesání

Klesání

368 m

ikona vzdálenost

Vzdálenost

26,2 km

ikona čas

Čas

7:50 hod.

Občerstvení na trase

Tentokrát se vydáme z Německa přes Polsko a zpět do Česka. Jako při minulé etapě – svačinou během cesty určitě nepohrdnete. Doporučujeme nakoupit ingredience předem, protože celá etapa #07 vede mimo civilizaci. Nákup samozřejmě zaplatíte eStravenkou či stravenkami, jak jste zvyklí. Co třeba postarat se o své blaho svačinou ve stylu „HOSTINA NA MÝTINCE“?

  • Pečivo
  • Tuňák nebo sardinky v plechovce
  • Kvalitní klobása
  • Tvrdý sýr
  • Sušené maso
  • Sušené ovoce
  • Čokoláda
  • Sušenky
  • Ořechy
  • Müsli tyčinky
  • Proteinové tyčinky (pokud je na místě seženete)
  • Voda

Tyto potraviny se rozhodně nezkazí. Za hodovní stůl poslouží třeba pařez, hudební doprovod obstará ptactvo. A život je hned krásný.

Je také potřeba mít se na co těšit, a proto pro vás máme tip na občerstvení u cíle naší trasy. Jedná se o Jídelnu u Prošků ve Frýdlantu. Jde o klasickou jídelnu, kde si můžete pochutnat na tradičních českých jídlech za skvělé ceny. Možná vás tato volba překvapí, jde však o vyhlášenou místní provozovnu, a proto rozhodně stojí za vaši návštěvu. Jídelna navíc přijímá stravenky a eStravenky.

Foto: Ruben Vančo

Trasa 7. etapy

Z německého kláštera St. Marienthal se vydáme po červené turistické značce, která je značena jako Jakobsweg Gorlitz Zittau do Ostritzu. Jde o město s bohatou historií, jehož nejvýznamnější památkou je přilehlý klášter (náš předešlý cíl). Dále pokračujeme do Krzewina a pak už přejdeme české hranice. Přivítá nás žlutá turistická značka, která nás povede do Andělky. Zde se nachází kostel sv. Anny, jenž je ukázkou jednoduché barokní architektury. Dál budeme pokračovat po žluté na TIM Saň a odtud, stále po žluté značce, až do Filipovky a na TIM železniční stanice Višňová. Na chvíli vyměníme žlutou turistickou značku za zelenou a vydáme se na místo zvané Pohanské kameny. Jedná se o skupinu rulových balvanů, která je opředena řadou dávných pověstí. Bylo zde také významné archeologické naleziště, které napovídá, že toto místo mělo v minulosti velký význam. Od Pohanských kamenů se vrátíme na rozcestí a odtud pokračujeme znovu po žluté k Bulovskému potoku. Od něj se vydáme na rozhlednu Frýdlantská výšina. Rozhledna je zděná a poskytuje výhled na okolí Frýdlantu s hradem a zámkem, Jizerské a Lužické hory. Z rozhledny sestoupíme po žluté do města Frýdlant. Ve Frýdlantu by vaší pozornosti určitě neměl ujít hrad a zámek. Rozlehlý a architektonicky pestrý komplex středověkého hradu a renesančního zámku se řadí k nejvýznamnějším památkám na našem území. Zahrál si také v několika pohádkách. V informačním centru na náměstí T. G. Masaryka je náš dnešní cíl a s ním také třinácté poutní razítko do sbírky.

Ubytování

Vrátili jsme se sice na českou stranu hranic, i tak se ale nacházíme ve větší vzdálenosti od velkých měst a čeká nás ještě jedna pěší etapa, než naše společné putování dokončíme. Doporučujeme proto zajistit si ubytování v blízkosti. K inspiraci přinášíme několik tipů.

Restaurace a penzion U Wéwody
Míru 34, 464 01 Frýdlant, Česko
Tel.: +420 723 392 970
E-mail: uwewody@gmail.com

Ubytování restaurace Beseda
Tyršova 927, 464 01 Frýdlant, Česko
Tel.: +420 604 515 989
E-mail: beseda.frydlant@seznam.cz

Antonie Hotel
Zelená 905, 464 01 Frýdlant, Česko
Tel.: +420 725 836 003
E-mail: info@antoniehotel.cz

Na Rozcestí – restaurace & penzion
Lužická 789, 464 01 Frýdlant, Česko
Tel.: +420 722 800 111
E-mail: info@narozcestifrydlant.cz

Přejeme vám příjemné putování!

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…